vacanta de Retezat: 16-25 iulie 2010
Am fost 2 trupe de floristi in Retezat in perioada aceasta, si am facut nu numai doua echipe, ci si doua "grupuri de ture" usor diferite. Unii au mers dupa "ideile mele crete"- 4 dintre noi, ceilalti 9, dupa Diana.
Noi am plecat 3 (cu Rodica si Jeni), urmind sa ne intilnim cu Anca (si Eugen) pe la Gura Zlata, unde ei erau deja de citeva zile. Despre trupa Dianei, sa povesteasca ea!
16-07: Joi dimineata am plecat via Pitesti-Rm Vilcea-Tg Jiu- Petrosani- Hateg-cu deviere la Densus- apoi Riu de Mori... intilnirea cu Anca si impreuna am descins intr-o ploaie torentiala (pe la Rotunda ne-a prins) la Poiana Pelegii.
17-07: Am plecat pe valea Pelegii (fara marcaj) la lacul Peleaga -saua- Vf Papusa- creasta spre Custura (CG)... unde ne-a prins o vreme ciinoiasa, ploaie si ceata... Papusa Custurii- Plaiu Mic(BR)- Poiana Pelegii(CR)
18-07: Am urcat sus la lacul Bucura (CR+BA). Ploaia ne-a prins sub lacuri, ne-am adapostit sub "footprint" pe post de prelata si dupa ploaie am urcat restul si ne-am instalat corturile. Am mai facut mici plimbarele de recunoastere si acomodare. Am gasit printre altele si rododendroni si gentiene galbene.
19-07: Am urcat prin caldarea Berbecilor spre vf. Peleaga, am coborit partial pe poteca ciobaneasca si marcaj, jos in valea Rea, traversare spre Galesu. In caldarea Berbecilor am vazut capre negre, ca era dimineata "devreme". In valea Rea am facut cunostinta cu un cioban cu oi foarte frumoase. De la lacul Galesu Rodica a ales sa coboare spre Gentiana si sa se intoarca singura prin caldarea Pietrele, ca se simtea prea obosita pentru restul turei. Am ramas in 3 sa urcam in saua Virfului Mare si sa abordam Portile Inchise, cu nori deja adunati. Daca urcusul Vf Mare a fost extrem de scirbos din cauza eroziunii, Portile le-am facut in timpul propus, chiar ceva mai scurt- sub o ora. Am intrat pe Poerti la ora 3. Dupa trecerea lor putea veni si ploaia, nu ca ne-o doream, dar ea tot a venit. S-a mai potolit cind am ajuns la urcarea Papusii, dar piatra uda nu ne prea incinta. Am depasit hornul cu cablu (bine ca era cablu!), am urcat mai departe, am capatat un mic respiro de ploaie sa mincam ceva pe Papusa, apoi am scapat de ploaie de tot la urcarea Pelegii. Am trecut mai departe spre custura Bucurei, sperind intr-o poteca ciobaneasca pe care insa nu am vazut-o in saua dinaintea virfului. DIN PACATE. Pe harta mea nu exista, asa ca nu am indraznit sa cobor in caldarea berbecilor de acolo. A urmat virful, cu poteca rupta destul de urit si coborirea nu foarte fericita spre curmatura Bucurei. O zi putin cam lunga si solicitanta. De vreo 12h.
20-07: o tura mai de relache, circuit pe la lacuri, fara Rodica, urcare pe Judele si inapoi pe "directa" din Slavei. Ca sa nu ne prinda ploaia... nu f rau, doar ca am avut de traversat o mare de pietre unde... a inceput ploaia zilei.
21-07: zi pentru rezervatia stiintifica- intrare din poarta Bucurei- taurile Stirbu, Gemene si Negru- iesire spre Zanoaga, saua Judele si inapoi pe la lacurile cu nume de fete. Ploaia ne-a prins la Taul Negru, stricind o parte din placerea escaladelor si murindu-ne bine.
22-07: Ceilalti au plecat spre Portile Inchise, noi la vale, dupa uscarea corturilor. Ne-am regrupat la Poiana Pelegii si am plecat sa facem ocolul de 100km spre Cimpu lui Neag (ca peste munte ajungeam mai repede, dar nu se teleportau masinile! din pacate)
Nu ne-am mai dus sa punem coturile la Cimpusel, ci ne-am oprit la o cabana...
23-07: Retezatul Mic: Cheile Scorota- stina Scorota (standard european!), pe sub Dracsanu- Bolborosi- Albele- Piatra Iorgovanului- Gauroane- Cimpusel.
Flori, caldicel, iar ploaia am prins-o ... doar citeva picaturi in masina la intoarcere.
24-07: Oslea (Mtii Vilcan): din drumul forestier ce continua spre izvoarele Cernei - pasul Cerna-Jiu - peste Sarba - Pestisanu -Oslea- Coada Oslei -muntele/valea Ursu - stina si valea Stirbu- Cimpusel
Relativ usor, dar cu probleme de orientare fara vizibilitate. desi am vrut sa coborim pe valea Ursu si am identificat si valea corect, drumul fiind "cica" stricat, am coborit pe o urma de TAF la indicatia celor de la stina, si de acolo am urmat drumul forestier pe vale pina la masina (
![:D :D]()
norocul incepatorului!)
Duminica 25-07: am ales sa plecam spre casa (dupa furtuna de cod galben in seara anterioara) pe doua drumuri diferite- Anca si Rodica spre Tirgu Jiu, Jeni si cu mine prin Jiet, Obirsia Lotrului, lac Vidra, Voineasa, valea Oltului... etc.
Am facut o pauza de aproape doua ore sa vizitam valea Lotrisor si cascada omonima (intrare 10,50 de masina!!)
Sus in saua Huluzu se lucreaza pe partea de vilcea la drum si arata chiart foarte bine pe portiuni!! asfalt proaspat. Pe Jiet e insa numai gauri.
Poze pe picasaweb, ca deobicei...