Descoperind Brasovul

21 Dec 2009 09:09 #1148 de Diana
Descoperind Brasovul a fost scris de Diana
Mai fusesem prin trecere in Brasov, stiam de Biserica Neagra, Piata Sfatului, dar cam atat..
O vizita de o zi, in Brasov, e insuficenta pentru a acoperi bogatia de obiective. Pe scurt: traseul a inceput pe aleea de sub Tampa, urmand o vizita la muzeul de la Bastionul Tesatorilor (1421-1436 cu o arhitectură unică în sud-estul Europei). Am coborat la sala Olimpia, infiintata in 1880 si am vizitat parohia Groaveri, unde e inmormantat Andrei Muresanu. Strada Castelului, Poarta Schei si Poarta Ecaterina au fost urmatoarele obiective. Am fotografiat cetatea medievala a Brasovului, de la turnurile Negru si Alb si am coborat pe malul canalului Graft (Spurcata sau Sena o mai numesc localnicii), pe drumul "dupa ziduri".
Am reintrat in cetate pe strada Muresenilor, am vizitat muzeul Muresenilor (unde am avut parte de o prezentare detaliata a familiei Muresenilor, din partea unui tanar muzeograf). A urmat strada Sforii, cea mai ingusta strada din Europa si in final am ajuns la biserica Sfantul Nicolae, dupa ora 15:30, si am avut norocul sa gasim muzeul "Prima scoala romanesca" deschis!
Aici, parintele profesor Vasile Olteanu, muzeograful si pastratorul tezaurului pretios al primei scoli, ne-a dat o lectie de istorie si de viata; nu ne-am dezlipit doua ore bune, de linga povestile dansului pline de invataturi despre istoria si credinta neamului nostru. Asa am aflat:
Despre obiceiurile pagane ale dacilor, ce s-au transmis din generatie in generatie, sub forma junilor brasoveni (care se intalnesc in prima zi dupa Pasti - se numesc juni chiar daca au 80 de ani si nevestele lor se numesc "junitze" dar numai o zi pe an, faloase in hainele lor cu 3000-4000 de paiete) - , ca o marturie extraordinara a vechimii noastre pe aceste meleaguri;
Despre harta Daciei Mari (celebra harta a lui August Treboniu Laurean, de acum 2000 de ani, un ultim exemplar, interzisa de unguri, ce nu a fost distrus de invadatori.
Despre cum am fost noi increstinati de Apostolul Andrei, la inceput de mileniu, in secolul I, in timp ce bulgarii s-au crestinat abia prin secolul IX,sarbii in sec X , ungurii in sec XI (dovezi sint in cartile scrise de I G coman si Pacurar). Sintem singurul popor care folosim termenul de "biserica" pentru lacasul de cult, ceilalti zic ecclesia, chiesa, casa, pentru ca "basilica" pagana a devenit biserica in 313 si noi conservam termenul;
Steagul original cu care s-a incoronat Ferdinand;
Despre troite, pentru ca nu aveam voie sa facem biserici, dar toate troitele au hram, la care preotii slujesc si fetele obisnuiesc sa se logodeasca - cea mai veche 1292;
Despre prima scoala romanesca zidita la 1495, (Bula papala de la 1392 mentioneaza aceasta scoala - "...iti dai seama ce puternica era scoala, daca Papa era deranjat de prezenta ei ..."
Despre manualul de scoala din veacul al XI - "nu are decat 700 de pagini (numai lectia despre virtute nu are decat 250 de pagini)" Virtutea bunatatii: "un cuvant bine asezat in tine, daca nu se schimba cind esti nervos si daca nu se schimba cind nu esti nervos, inseamna ca esti bun. Sa-ti pastrezi cuvantul la forma la care a intrat in tine" Un catalog de elevi: la 110 elevi si un profesor. Catalogul nu era pentru note. Ce am aflat din catalog: cel mai tanar elev avea 20 de ani. Daca statea 3 luni, era notar, daca statea 6 luni era dascal, statea 9 luni, era popa;
Nu se invata nici un cuvant despre Anton Pann la liceu, in zilele noastre... - Parintele profesor Vasile Oltean, a facut clasa lui Anton Pann cu bancile vechi de acum 200 de ani in memoria acestui profesor ostracizat
Elementul pedagogic de convingere: Sfantul Nicolae - facatorul de .... vanatai :) Povestea Sfantului Nicolae cu Arie, la primul sinod ecumenic de la Niceea
Despre diaconului Coresi si tiparnita sa, la care sau tiparit primele carti in limba romana (40 la numar de o importanta covarsitoare pentru unitatea spirituala a poporului nostru) si sala cu carti de mare valoare (prima biblie a rusilor rusilor e la noi, nu la ei "tezaurul nostru e la ei",
"Dac-am cetit, bine am ispitit şi socotit şi am aflat că toate tâlcuiesc, acleverează şi întăresc cu Scriptura sfântă şi mie tare plăcură şi am scris cu tipariul voao fraţilor românilor să vă fie pre învăţătură!". (Diaconul Coresi - asa incepe prima carte)

Toate acestea le-am aflat de la profesorul Oltean, un adevarat roman, caruia ii multumim si promitem sa revenim la muzeu, sa vedem ce a mai desoperit in bogatia de mii de carti si documente care le pastreaza.

[img

[img

Bastionul Graft:
[img

Bastionul tesatorilor:
[img

Poarta Ecaterina
[img

Prima scoala romaneasca - clasa lui anton Pann - profesorul parinte Vasile Oltean
[img

Profesorul Parinte Vasile Oltean la tiparnita lui Coresi
[img

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.130 secunde

Forumul respectă dreptul fiecărui membru la libera exprimare. Fiecare membru este responsabil pentru ceea ce scrie pe forum. Opiniile exprimate pe forum sunt personale şi nu reflectă poziţia Clubului Alpin Floarea de Colţ București sau a echipei de administratori / moderatori ai forumului. Citeşte aici Regulamentul forumului: floareadecolt.com/forum/despre-forum/265

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:40, primele două vagoane. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală

Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:55, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor