Episodul 16
Terra SAXONUM-3 ca village/city break
De la COPSA MICA la Medias
iulie 2024
Preambul:
Cum s-a ivit ocazia unui drum cu un prieten la sfirsit de iulie, spre Alba Iulia/Sebes, am zis ca nu e de pierdut ocazia sa plec de acasa, ca m-am saturat de canicula si caldura umeda urmata ploilor /furtunilor ultimelor zile... Initial am cochetat cu ideea sa reiau zona Sebes-Pianu-Vinerea, apoi mi-a mai trecut... si m-am gindit ce ar fi sa ajung simbata dupa-masa, dupa drumul auto la Sebes sa revad Ripa Rosie vara (nu la inceput de decembrie).
De la Sebes puteam ajunge dupa-masa/seara cu schimbare la Teius la Micasasa (evident ca si la Copsa Mica sau Medias se poate cu acelasi tren!), sa reiau aventura si sa termin cu restanta de data trecuta (Copsa Mica-Bazna-Medias, de vreo 30-32km), ar fi de mers efectiv o zi si jumatate, plus vizitat Medias. Poate va fi inmuiat 'asfaltul' si voi merge in noroi dupa atitea ploi, dar tot cald se anunta, asa ca stateam cam nehotarita daca sa aleg un sens sau altul de parcurgere... sa campez o zi la Ripa Rosie la 'odihna' sau nu. Daca as sti un loc de campare la Copsa Mica sau la Medias, poate nu m-as mai opri in Micasasa (unde cunosc locurile bine si stiu si ce trenuri matinale sint, ca facusera parte din planul anterior.
Zis si facut: la Micasasa am campat la lasarea noptii, am plecat dimineata cu trenul si am fost la ora 6 in Copsa Mica.
D1: Copsa Mica- Bazna
Dupa MD in gara Copsa Mica, Via!
~22km de mers, dimineata pe racoare a fost bine, mai tirziu, pe soare... mai greu. Noroc ca ultima parte a fost prin padure... la sfirsit tot am 'lesinat' de caldura.
Nu gasesc apa la Copsa Mica, magazinele deschid la 8 si... e duminica. Ramin cu apa din burduf, bine ca am mincat si laptele cu fulgi in gara. Roua multa cind se termina asfaltul – drumul pe 'cimp' de la Tarnavioara pe lunca. Frumos, s-ar fi putut campa pe lunca! In Tarnava- pauza mare in centru, schimb sosete si aparatori, cumpar apa si beau. Sint vreo 3 magazine concentrate pe acolo, la alegere. Sticla goala ramine 'de pomana' la magazin. Apoi intru in “tigania” loco ('enclava' locuita de romi). Nimic demn de remarcat in afara de un ciine care ma latra, o fetita incearca sa ma 'salveze' si un nene la iesirea din sat care are chef de vorba, inclusiv despre ursi... care colcaie pe acolo, dar se mira cind ii zic ca “este adevarat ca fug”, DA, este. Deduc ca el unul n-a intilnit pina acum niciunul. Urme de urs nu am vazut! La iesire anuntata 'rampa de gunoi'. Apoi curat.
Drumul intre dealuri devine tot mai frumos, ma intilnesc si stau la taclale si schimb de impresii cu un drumet de Via cu intentia de integrala. Mai am putin de urcat prin soare cind se vede deja padurea mult asteptata, si o haita
de ciclisti coboara in tromba stirnind ciinii unei turme care era departe la marginea altei paduri. Daca nu erau ei, as fi trecut neobservata, asa ei i-au stirnit, au disparut si eu am ramas cu pleasca! Am avut de negociat trecerea vreo 10 minute cel putin, mai cu fermitate, mai cu amenintari vagi, dar hotarite... Unul era mai latracios fioros, altul mai parsiv, ca a incercat o 'invaluire', restul erau doar in echipa de suprot si s-au plictisit mai repede. Pe jos mai era cite un ciot de lemn, era zona doar pasune... util la delimitat teritoriul si descurajare. Fluieratul ciobanului a fost ignorat. Oricum, am depasit zona, a fost prima data ca m-am gindit ca poate trebuia sa iau totusi 2 bete de trekking si nu minimalul 1 necesar pentru a sustine cortul meu Trimm. Apoi... padure, nu foarte frumoasa, cam uscata si terenul cam gloduri, dar incomparabil mai racoros decit in plin soare racnitor. 2 dealuri de urcat, apoi cotit spre o liziera, cam balarios si unde am avut nevoie de track ca sa ies , ca marcajele lasa de dorit si e si rimata padurea de tractoare(?). Urmeaza drum cu pietris, nu prea sint locuri de pauza, si simt cum ma 'preling' de caldura – obositor, beau des cite putin, mai stau. Se opreste linga mine o masina cu nr de AR, dupa un pic de munca de convingere ma las momita sa merg la AC spre Bazna. Imi prinde bine, chiar daca omul este cam 'original', de origine din Alba, acum la Arad, multi ani de stat in SUA... poate predicator baptist sau fervent practicant, ca primul lucru zice ca ' ma supar daca zice o rugaciune?'... asa inainte sa mergem mai departe, zic OK. Zice, eu tac, si mergem. Pe drum conversatii despre centre de wellness, parca m-ar si converti... poate si la veganism ar incerca, eu las sa curga informatiile pe linga mine. Merge la Cluj la aeroport. ii zic de stagiul meu la Oak Ridge (aia cu bomba a doua...), nu pare sa stie despre ce bat cimpii, ce stat? Tennessee... aaa, ce oras mai mare in apropiere, zic Knoxville. Ma corecteaza la accent, cu un aaaa, Naaaxvil. Eu am zis cu o si mai scurt - acolo nu m-a corectat nimeni, parea OK accentul meu
Ma lasa la intrarea in Bazna, care nu e pe Via, dar nu e departe V-ul cu Biserica fortificata. Magazinele in Bazna sint inchise. Deci nu am de unde lua apa, noroc ca la pensiune aflu ca este potabila la robinet. Urc pina la biserica, dar doar bag nasul in curte, apoi revin la via si tropai foarte incet spre Bassen pension, unde ne-am inteles cu o zi inainte telefonic ca ma primesc cu cortul. (inca sint amenajari nefinalizate pentru campare, dar am acces la apa/curent, daca vreau, la toaleta/chiuveta (inclusiv apa calda). E frumos aranjat, cit vad eu, sint camere in casa, in casute in gradina si va fi si ceva pentru cei cu corturi... cind va fi gata. 50 lei cortul. Maninc si o ciorba de perisoare si mai stau de vorba cu musafirii... cu Buni, etc. Stabilesc cu Buni cum facem dimineata cu cheia, ca nu are rost sa se trezeasca de la 6 ca sa pot eu pleca/imi lasa o cheie pe care o voi pune in cutia postala dupa ce incui poarta. Cortul s-a uscat f repede, eu m-am tot fitiit din loc in loc dupa umbra si am mincat mere f bune de la un mar care tot 'bombarda' cu ele, la umbra caruia as fi stat, daca nu era periculos!
Odihna!
Deja visez la un LIDL cu AC in Medias unde sa ma rasfat cu inghetata...
D2: Bazna - Medias
Ziua se anunta ceva mai placuta, dar tot la 6 am plecat de la Bassen Pension. Drum in padure, apoi in Medias in oras. Teoretic 10km, practic... ~12km.
Etapa scurta, uneori si nori, vreo 2-3 grade mai putin temperatura zilei. La 6.15 sint in traseu. Vizitez 2 borne, ma uit la varianta pe care am 'fentat-o' partial de coborire, se identifica usor. Apoi continui spre iesrea din Bazna pe cealalta ramura si intru in padure. Mai putin de urcat, drum forestier sau poteca larga, uneori cite o cazatura, dar padurea este mai prietenoasa decit cea din ziua precedenta. Putin dupa ora 9 ies in Medias, undeva mai rezidential, apoi strazi si... orasul. Trec Tirnava pe un pod pietonal care se termina spiralat, deviez 200m spre LIDL unde imi iau iaurt grecesc cu visine +vafa si le maninc impreuna- dezmat curat! Imi cumpar si o sticla cu limonada, ca voi mai avea nevoie de lichide peste zi.
Ajung si la stampila, si apoi ma opresc in parcul din apropiere sa stau la umbra. Liniste, este luni la prinz, de aici stiu drumul la gara, ca am fost data trecuta. Scot aplicatia CFR si vad ca exista si un tren de zi pe care as putea sa il prind... doar ca la gara nu imi da bilet, ca nu mai sint locuri! Alta varianta? Mi se ofera un R spre Bv la 14.55+ IR Bv-Bucuresti cu sosire la 23.02.
Accept, dorm pe mine... m-a ajuns oboseala, caldura si somnul insuficient. E cu aventuri si pe tren, scoate fum la frine, oprim in cimp, se rezolva, semnale la care asteptam, intirziem/recuperam, iar ne tine la semnal... Dar prind lejer trenul urmator, era deja la linie, fara locomotiva cind am urcat eu in el.
Si asta a fost, TAZ a fost foarte dragut si m-a cules de pe drumuri si la 11.30 ma bag la somn!
Statistica excursiei:
~32km, in 1.5zile
Per TOTAL: 1460 km - dupa unii autori doar 1455!!
, ~100 zile de excursii. Au mai ramas ~ 80 km de Terra Saxonum. Si ceva variante noi (Firtusu, intrarea spre Drobeta) pe care inca sint curioasa sa le explorez. Dupa care mai merg la repetir poate ceva din BEST OF! Boala grea!!!
VIA TRANSILVANICA A MEA VA FI DE PESTE 1500KM! Si se intrevede ca voi termina in luna octombrie traseul integral, in 2 ani.