Corturi in Parang
Fidel unei dorinte ce sper sa devina, cu pretentia de rigoare, deh, un fel de traditie, la sfarsit de iulie si inceput de august gandesc o iesire cu cortul in Parang. O tot gandesc de 1 an de zile de cand cu tura superba din Fagaras unde am campat cu dragi prieteni de la club la lacurile Buda si Caltun. Si de atunci tot anunt in dreapta si in stanga in speranta ca vor fi (si alti) doritori in ale unicei bucurii nu doar de a pipai natura 8-10 ore cat se intampla de obicei in turele noastre de sfarsit de saptamana, ci de a o simti cu adevarat, zi si noapte.. Vorbesc cu prietenii, anunt pe grupul de wapp, dau sfoara in tara si la numar ies...trei baieti. Nelu, Mihai si cu mine. Altii, din pacate, nu pot veni. Intresant este ca daca in traversarea Fagarasului, via Oticu/Mezea/Catunu am fost 6 purtatori de grele poveri, anul trecut la Lacul Buda/Caltun am fost doar 4 (plus Angela si Silvia care au venit la lacul Buda si Diana/Cozea care au continuat la Lacul Caltun), anul II de Covid-19 numarand doar 3 floristi. Dar chiar si asa, noi continuam, caci pana la urma tot multi suntem chiar daca nu impreuna...
Ma documentez pe internet si in harti si cartile mai vechi pe care le am, creez un grup de wapp si le trimit baietilor informatiile utile despre tura.
Cele mai bune descrieri le gasesc la Marius Radu, acestea sunt clare si precise, multumim Marius/Moniq (
www.mariusradu.ro/drumetie/carpati/parang-circuit-cu-cortul
).
Desi eu eram adeptul unei ture cu plecare din Cabana Groapa Seaca catre lacul Carja, loc de campare pentru 2 nopti, apoi lacul Carja catre lacul Galcescu si campare aici sau pana la lac, optiunea la care s-a ajuns a fost aceea de a cara mai putin si de a sta mai mult intr-un singur loc. Avantaje si dezavantaje, ca in orice optiune...
Ziua 1 - Pe data de 3 august 2021 plecam la ora 6,20 din Bucuresti, metrou Pacii si la ora 11,45 ajungem la Cabana Obarsia Lotrului. Nu iau in calcul decat varianta de a lasa masina aici, la cabana, desi cunosc ca se poate merge pe drumul forestier destul de mult, chiar putin mai departe de asa numita Cabana a Aviatorilor. Aceasta se afla pe partea stanga a drumului forestier, la circa 10-15 minute de mers pe jos dupa ce parasesti soseaua. Gasesti si un numar de telefon pe internet, dar nu ma bazez pe aceste date. Cum ma asteptam cabanuta este inchisa, desi curtea ofera un spatiu larg pentru parcare. Cica ar fi cumva abandonata, cel care se ocupa de locatie fiind in varsta iar fabrica de avioane de la Craiova care o detinea in proprietate.. o amintire.
Asa ca le propun baietilor sa mergem cu masina pana la cabana Aviatorilor, macar, sa lasam bagajele grele acolo, eu sa revin cu masina la Obarsia Lotrului si sa ma intorc pe jos sau cu o ocazia la bagaje pentru a incepe urcusul la Galcescu (10 metri adancime, considerat cel mai frumos lac, ma rog, gusturile nu se discuta...).
Mergem cam 4,5 Km pe sosea, facem la dreapta pe forestier si oprim la cabana Av. Drumul forestier este practicabil, se poate merge inca ceva pe el, dar nu agreez ideea de a lasa masina aici atatea zile. Ma intorc la cabana Obarsia Lotrului insa pe drum imi vine ideea de a-mi incerca norocul la Manastirea omonima care detine ceva locuri de parcare pentru vii in fata sfantului lacas. Doar ca...nu se poate, cica, imi spune pretios un crestin, asa ca mai merg cam 1 km pana la cabana Obarsia Lotrului unde un tip ce imi parea a fi proprietarul/administratorul ma intreaba intr-un fel rar intalnit, Cu ce va pot ajuta?... Imi revin rapid si il rog frumos sa accepte sa parchez masina contra cost, chiar, pentru 5 zile. Imi raspunde ca nu este nicio problema, imi arata locul de parcare si incepe sa-si ceara scuze ca...iarba nu era tunsa si ca nu se cade sa parchez in aceste conditii precare. Se apuca sa caute o coasa, sau ceva dar renunta la rugamintea mea de a nu se deranja, mai mult ma si ajuta sa parchez astfel incat, spune dumnealui, sa nu vina vreun nebun sa va loveasca masina....?
Ce sa mai, plec linistit si bucuros ca inca mai sunt...sperante...nu mai conteaza daca gasesc sau nu ocazie...si nu gasesc...
De la cab Obarsia Lotrului, pe jos fac 40 de minute pe asfalt si inca 10 minute pe forestier unde baietii ma asteapta nerabdatori.
La ora 13 plecam spre lacul Galcescu (1.935 m alt, aproape 10 m adancime) unde ajungem, cu tot cu scurte pauze, inclusiv pt dotarea intestinelor cu afine dupa 2 ore si 45 de minute.
Aici cateva date actualizate cu privire la traseu! Marcajele turistice sunt clare, proaspete si dese, doar ca sunt puse pe stanci, pietre si copaci, ceea ce poate face dificila deplasarea pe vreme rea. Culoarul de jnepeni din partea superioara a traseului catre lac, dupa iesirea din padure (in urcare probabil 45 minute) este bine amenajat, jnepenii de statura unui om fiind toaletati, astfel incat deplasarea pe poteca flancata de acestia este facila. Noi cu bagajele mari in spate a trebuit sa mai facem ceva miscari din trunchi, genuflexiuni usoare pentru a nu ne agata de capacei, insa poteca este curatata iar deplasarea nu este dificila, asa cum am vazut in descrierile drumetilor din anii trecuti.
Ajungem la lac si ...stupoare...suntem singuri, fapt care ne incurca caci nu reusim sa ne hotaram asupra locului de campare pentru cele ...3 corturi. Alegem, desigur promontoriul din dreapta lacului in sensul nostru de venit din poteca, pe care il descrie si Marius in postarile sale. De sus, de pe acest loc aflat deasupra lacului, cum privesti la intinderea frumoasa de apa glaciara, jos, in dreapta este si izvorul cu apa ce ne-a potolit setea in decursul celor 5 zile de Parang.
Dupa ce intindem corturile si mancam iesim sa exploram zona, vedem lacurile Pencu (mai micut) si Vidal aflate in caldarea superioara, pe un prag mai sus de Galcescu, identificam si marcajul de Hornul Lacurilor si mai vorbim si la telefon, caci in zona celor 2 lacuri este semnal DIGI...
Dormim bine, este racoare, cerul plin de stele, gandurile zboara departe...
Ziua 2 - 4 august 2021-
Ne hotaram sa urcam in creasta caci vremea pare buna. Ne trezim la ora 6,15 iar la 7,50 plecam pe marcajul Hornul Lacurilor. Marcaj clar, proaspat, poteca putin friabila in zona superiaora, la coborare, mai ales, daca nu esti obisnuit cu tipul acesta de poteca, daca nu ai incaltaminte adecvata si daca este vreme rea. La 8,45 suntem in saua Plescoaia, cotim la dreapta iar la ora 10,00 suntem la Piatra Taiata de unde vom cobori la Galcescu la intoarcere. Tot de aici marcajul da 3 ore pana la Varful Parang, dar noi avand bagaj usor si fiind doar 3, ajungem la ora 12,05 pe acoperisul Olteniei. facem pozele de rigoare, ne bucuram de minunata priveliste pe care din cand in cand ceata ne-o descopera, mancam cate ceva, asteptam sa vedem daca vremea este mai blanda si ingaduitoare cu noi pentru a continua catre Carja, insa, nori negri si grei in zona, ceata deasa in jos ne determina sa decidem sa coboram catre casutele noastre din panza.
A fost cand soare, cand nor, vant suportabil.
Asa ca, dupa Piatra Taiata, coboram la lacul Galcescu unde poposim la ora 17,30, timp berechet pentru a gusta din plin splendorile naturii din caldarea Galcescu, stropite si condimentate cum se cuvine cu alese si diverse bucate gustoase...O zi minunata, o seara linistita, senina si odihnitoare...
Ziua 3- 5 august 2021-
Pentru ziua de astazi, ma gandesc ca prognoza ce dadea vant mai puternic ziua dar si ploaie si descarcari elecrtrice in intervalul 18-21, face sa stam prin caldarile lacurilor glaciare, la care insa tot din creasta trebuie sa ajungi.
Ne trezim la ora 6,30 si plecam la ora 8,20. Intram pe un nemarcat, un horn care ne scoate la lacul (bijuterie) Pasarile (3 m adancime, 2.078 m alt), probabil cel mai frumos si spectaculos din toate lacurile Parangului (iarasi, subiectiv...). De ce aceasta denumire, gasiti pe internet sau in carti explicatia...Aici sunt campati un grup de tineri, practicanti de arte martiale din Bucuresti.
Continuam pe un nemarcat, pe bolovani pravaliti parca din cer si printre jnepeni, atmosfera de pe alta planeta si urcam astfel in creasta. Continuam pana la locul unde se coboara la lacurile Mandra (situat la cea mai mare inaltime din Parang, 2.148 m, 8 m adancime), Lung (3 m adancime) si Rosiile (cel mai intins ca suprafata si cel mai adanc, peste 17 m). Zona este cu adevarat superba, caldarile sunt pustii, pare ca nu a trecut nimeni pe acolo, linistea te imbie sa stai, iti vine sa nu mai pleci, locurile sunt cu adevarat magnifice, ceva unic si maret prin simplitatea si diversitatea naturii, combinatia de piatrra, apa si pe alocuri vegetatie fiind o perfectiune divina ce nu trebuie ratata!
Continuam la Lacul Zanoaga Stanii care ne incanta prin mica insulita de piatra aflata nu departe de malul sau. Aici mancam, ne racorim si reflectam pe unde urcam in creasta. Trebuie sa ne cam grabim, nu imi place soarele ce arde prevestitor a furtuna, iar prognoza imi suna in urechi a amenintare. Nu ignor aceste semnale, asa ca purcedem la drum, incercand varianta propusa de Mihai, care dadea in creasta mai de jos, din stanga lacului, cu o urcare lina si o continuare lejera, ascendenta in creasta. dar, nu merge, jnepenii ne impiedica sa trecem in cealalta caldare, desi incercam de 2 ori. Pierdem cam jumatate buna de ora. Nelu venise cu varianta de a urca mai prin dreapta, pe deasupra lacului Rosiile, parea o idee buna, iesirea se vedea destul de bine insa alegem o varianta de mijloc, intre cele doua, Nelu merge inainte si urcam abrupt dar lejer pe iarba, in principal si, iata ca Nelu se face cu o poteca, poate in premiera, intituala de Mihai, Abruptul lui Nelu...
Ajungem la ora 18 la corturi, tocmai bine sa ne spalam si sa pregatim ceva de mancare cand...incepe furtuna. Cerul se face negru, vantul bate incredibil de tare, tuna,fulgera si ...cade grindina...Totul dureaza cam 1 ora, poate 1 ora si jumatate. Precipitatiile nu sunt importante cantitativ, insa vantul este puternic. Corturile rezista tare bine, noi suntem pregatiti pentru orice. La un moment dat auzim voci, ies din cort cu suprapantalonul si pelerina, pregatit pentru ceva mai rau, insa nu este cazul. Grupul de vreo 15 unguri murati bine de ploaie aduc cu ei...oprirea furtunii.
Noaptea este linistita, senin sus, fulgere se vad insa jos, in vale...Iar dimineata aflam ca pe Transalpina si in zona inferioara a fost rau, grindina mare, acoperisuri smulse, inundatii...
Vantul a fost puternic astazi, noroc cu soarele...
Ziua 4- 6 august 2021-
Astazi ne trezim mai tarziu...la 7,30 si plecam la 10,30 in creasta, continuam din Saua Plescoaia catre Urdele si mergem pe aceste plaiuri pastorale pana deasupra Transalpinei, bucurandu-ne de un cer senin si de o priveliste superba catre sosea dar mai ales catre masivele varfuri ale Parangului. Revenim cam in 5-6 ore la corturi pentru relaxarea meritata in frumoasa caldare Galcescu (Calcescu), primitoarea noastra gazda timp de 5 zile. Si astazi a fost vant...
Putini turisti in aceste 5 zile, foarte putine corturi, am vazut si turisti singuri cu cortul (vreo 2, care au stat la Galcescu), putine turme de oi,niciuna la vreun lac unde am campat noi sau pe unde am trecut...
Ramane sa exploram zona superba a Caldarii Carja, cu lacul omonim, bucata de creasta Parang-Carja, zona lacului Mija, poate custura Carja-Mija, zona Huluzu, zona refugiului Agatat...sau poate, pur si simplu sa ...revenim oriunde in Parang!
Superbe locuri, la buna revedere!
Multumesc prietenilor pentru companie!
Obarsia Lotrului-Lacul Galcescu
photos.app.goo.gl/xq2CqmeXwGjFxrr3A
Lacul Galcescu-Hornul Lacurilor-Parangul Mare-Lacul Zanoaga-Lacul Galcescu
photos.app.goo.gl/mrWPsSVAxqEjY1F97
Lacul Galcescu-Lacul Pasarile prin poteca nemarcata-creasta Parang prin poteca nemarcata-Lacurile Mandra/Lung/Rosiile/Zanoaga Stanii-creasta Parang prin nemarcat-lacul Galcescu
photos.app.goo.gl/kgbaWEGDZhRaebCj6
Lacul Galcescu-Hornul Lacurilor-Urdele-Lacul Galcescu
photos.app.goo.gl/nkZXqKSFVp75j5J48