Tura de duminica 25/5/08 Valea Vanturis

27 Mai 2008 12:54 #591 de gringo_viejo
Tura de duminica 25/5/08 Valea Vanturis a fost scris de gringo_viejo
Zi nici prea-prea nici foarte-foarte, cu o zi inainte plouase binisor. La sugestia lui Marian am facut Valea Vanturis. Echipa:Marian, Vali, Mihai si cu mine. Am luat un taxi pana la intrarea pe V. Vanturis, situata cam la 3Km pe drumul spre Targoviste. Marian a facut cinste. Coboram imediat la firul vaii si incepem urcusul. Multa apa dupa ploaia de ieri. De obicei se urca pe conducta pana la prima cascada si se intra pe vale de acolo. Marian e in mare forma, zburda din piatra in piatra. Vali il urmeaza, Mihai si cu mine mai ocolim si prin padure. Am intrat in supa destul de repede, senzatie "invioratoare" de racoare la picioare. De la prima cascada lucrurile se mai complica un pic, fiind multa apa tarseul e mai dificil. Ruta pfera un contact intim cu natura, peste pietre, pe sub pietre, prin apa, pe sub craci... Ne-a si plouat, din fericire nu foarte tare. A doua cascada foarte spectaculoasa, cam 20-30m inaltime. De aici un urcus obositor, pe o panta alunecoasa, urmat de o traversare delicata spre stanga si un coboras la cascada a treia, la fel de spectaculoasa. Traversam apa pentru ultima oara si dupa o ultima panta obositoare, pe care am folosit si ghearele, se iese intr-o veche poteca, practic abandonata, ocazional marcaj bulina rosie, care la stanga(V) duce spre Coltii lui Barbes si la dreapta spre drumul de vara si Cota 1500. Noi am luat-o spre dreapta, poteca e subtire, in poieni dispare cu desavarsire. Ca un bonus a iesit soarele, foarte binevenit fiindca eram uzi si ne-am mai zvantat un pic, si a aparut un curcubeu de toata frumusetea deasupra V.Prahovei intre M. Baiului si Bucegi. Un adevarat arc de triumf natural. In Sinaia pe la 19.30, cam 10 ore pentru aceasta tura, o ora mai putin daca se urca pe conducta pana la prima cascada. Cu apa mai putina traseul este probabil mai usor, totusi trebuie cel putin o persoana din grup care sa cunoasca ruta. Conditie fizica buna necesara, prin comparatie Culmea Gagului de saptamana trecuta e o plimbare in parc.
Traseul asta era de mult timp pe lista mea, asa ca am sarit la sansa. Dupa Potcoava e cel mai dificil pe anul asta. In iunie se implinesc 50 de ani de cand, la sfarsitul clasei a IX-a, am urcat pentru prima oara pe Vf. Omul, asa ca vreau sa celebrez ocazia. Ne-am intors cu trenul IC de 20.50, lux nebun, fata de 3001 un salt in cosmos. Un tanar urmarea traseul trenului pe laptop, prietena lui il privea muta de admiratie. Am prins si ultimul autobuz spre Militari.

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
27 Mai 2008 15:34 #592 de Diana
Scris de Diana pentru subiectul Re: Tura de duminica 25/5/08
S-a deschis sezonul la Valea Vanturis.. multumim de veste!
Iesirea mi-e neclara, nu am gasit poteca de care vorbiti pina acum.
Dupa a treia cascada ati iesit intr-o poteca pe dreapta, inteleg. Ati putea sa recunosteti cascada din pozele de mai jos ?
[img
-
[img
-
[img
-
[img
-
(sau albumul cu pozele de la o tura de acum 3 ani e aici
[img
)

Mai Mult
27 Mai 2008 17:20 #593 de angela
Scris de angela pentru subiectul Re: Tura de duminica 25/5/08
Bravo, o tura 'clasica' pe care mi-as dori-o si eu (nostalgie?), dar sa fie ceva mai cald ca sa fie placuta baia si eventual sa nu ma streseze intoarcerea cu nu-s ce tren la ora timpita.
Diana, nu-mi vine sa cred ce spui, cum adica nu stii poteca marcata cu bulina rosie de sub Coltii lui Barbes??? NU SE POATE! pe aia o stie "toata lumea" si o rataceste cu gratie, de bine ce arata, de cind nu mai trec oile pe ea.
oricum, este pe malul sting al vaii, ceea ce nu era un mister, daca e sub Coltii lui Barbes/Virful cu Dor. Din ce inteleg eu, cind ati fost voi ati iesit spre malul drept (cam greu, dupa stiinta mea... ca sa nu zic altfel, adica in virful Vinturis?)
Acolo e plin de rododendroni, desigur mai tirziu, luna viitoare.
In ultimii ani eu faceam combinatia Vf cu Dor-la lacuri- poteca sub Coltii lui Barbes, sau anul trecut (parca) Izvoras-Vf Vinturis-Coltii lui Barbes. Pe vale/fir nu am mai fost de vreo 25 de ani!! Iar coborirea 'prin urzici' nu o stiu eu, la cascada mare.

Mai Mult
27 Mai 2008 18:04 #595 de Diana
Scris de Diana pentru subiectul Re: Tura de duminica 25/5/08
Multumesc mult Angela, asa e, poteca cu bulina rosie e traseul pe sub Coltii lui Barbes. As vrea sa intreb de iesirea in aceasta poteca. E vorba de descrierea "Traversam apa pentru ultima oara si dupa o ultima panta obositoare ..se iese intr-o veche poteca ..marcaj bulina rosie". Dupa cascada a treia se traverseaza apa si se urca pe panta abrupta, unde folosesti si ghearele.. Aici am ratat panta si mergand in continuare pe firul vaii, se ajunge la o cascada de ~40m (poza a patra) care era inaccesibila si pe stanga si pe dreapta. M-ar interesa un reper ca sa nu mai ratez iesirea pe aceasta panta, in poteca marcata.
PS. Aceasta poteca marcata slab cu bulina rosie, care merge pe sub Coltii lui Barbes, a fost "intarita" cu un marcaj galben, pe portiunea dinspre drumul de vara, anul trecut, de catre Eugen Rusu. Sa vedem anul acesta ce a mai ramas din marcaj ;)

Mai Mult
28 Mai 2008 07:07 #596 de angela
Scris de angela pentru subiectul Re: Tura de duminica 25/5/08
e clar, ca cel putin eu habar nu am! si ca trebuie sa merg neaparat sa vad ce si cum!ca nu se poate... Tin minte ca am vazut cindva o poza cu Eugen si cu Nic la Vinturis la cascada mare(lata). Eu am inteles ca acolo este iesirea 'prin urzici'- la baza ei. Aveai si o poza, parca. Cea pe care n-o stiu si mi-a tot explicat-o dna Vali, dar eu tot nu am inteles cum si unde e (din poteca cu bulina).
Cascada "lunga"- a 4-a cum ii spui tu, este probabil in capul meu cascada 'de mijloc'.
Din pacate pozele mele cu apa pe Vinturis le-am facut in anul cind imi murise de frig primul Kodak, asa ca le am doar pe hirtie- si eu am pozat-o de deasupra din/si cu balarii. Cele fara apa sint dezolante si nu spun mare lucru (in alt an). Eu as fi cautat o ocolire la ea prin dreapta vaii (adica stinga fata de cum o privesti), desi spui ca este inaccesibil. Poate, nu pot sa ma pronunt. As fi cautat totusi o trecere pentru ca in prima mea excursie la Vinturis eu cred ca am iesit in locul din poza
Din acest loc se poate cobori panta ierboasa in vale si este o cascada evantai nu foarte mare dar frumoasa cind are apa, iar sub ea se pravaleste o cascada ingusta si inalta spectaculoasa care ar putea fi cascada ta nr. 4.
Cind am ajuns dupa multi ani in acest loc pe poteca, am fost sigura ca 'ala e'... "gut feeling", ca sa zic asa. Sa fie un loc care seamana atit de mult cu el? ma indoiesc. Sa fi urcat pina acolo numai ca sa stam la belvedere, cind noi de fapt trebuia s-o luam spre vale pe bulina?(nu are sens).
Desigur, ar fi trebuit sa refac excursia pe fir poate mi-as mai aminti si alte detalii- ca aveam doar fragmente pe care le-am reconstituit foarte greu si in multe plimbarele de explorare. Memoria poate sa imi joace feste, plus ca au trecut totusi foarte multi ani, muntele se mai si schimba, si poteca asta chiar s-a schimbat destul! si atunci CHIAR eram incepatoare (a fost prima mea vale!!).
Tot din acea excursie tin minte ca intr-un loc Dorel si Marian (altul, nu Curculescu) au pus o asigurare (cordelina) la o ocolire prin dreapta (stinga vaii) altfel mai toti nu am fi putut trece. Dar asta a fost pina in cascada mare (lata)-de "jos", in definitia mea.

Mai Mult
28 Mai 2008 10:38 #598 de gringo_viejo
Scris de gringo_viejo pentru subiectul Re: Tura de duminica 25/5/08
Imi pare bine ca RT-ul meu a starnit interes, multumesc pentru comentariile pline de informatii. Vali Gorea a documentat foarte bine tura, am sa-l rog sa posteze cateva poze din punctele cheie.( Personal nu am descoperit pana acum cum se afiseaza poze pe site-ul asta, am incercat fara succes sa pun doua imagini facute de Svetlana.) Ca sa fiu mai clar, la baza cascadei a treia am traversat apa pentru ultima oara si am urcat pe malul stang(geografic) pe aceea panta mzerabila pe care practic am arat cu nasul. Cand ne-am intersectat cu poteca bulina rosie am luat-o la dreapta. Ma bucur sa aflu de marcajul galben al lui Eugen, as vrea sa fac poteca asta din drumul de vara pana in zona lacurilor. As fi interesat si de tura pe Izvoras despre care am auzit de la Dorin. Desigur my wish list e foarte lunga... Happy trails! Dan

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.143 secunde

Forumul respectă dreptul fiecărui membru la libera exprimare. Fiecare membru este responsabil pentru ceea ce scrie pe forum. Opiniile exprimate pe forum sunt personale şi nu reflectă poziţia Clubului Alpin Floarea de Colţ București sau a echipei de administratori / moderatori ai forumului. Citeşte aici Regulamentul forumului: floareadecolt.com/forum/despre-forum/265

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:40, primele două vagoane. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală

Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:55, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor