Desi este un munte apropiat de Bucegii nostri de fiecare sfirsit de saptamina, este un munte pe care il cunoastem putin, si, din ce am cautat eu, nici prea multe informatii nu se gasesc despre acesti munti. Sigur, mai multi dintre colegii nostri au mai facut "traversari", adica mai exact drumul de la cabana Leaota la Strunga in Bucegi, urmind culmea principala... sau partial, cum am parcurs eu citeva bucatele de Leaota cu diverse ocazii.
Norocul meu a fost ca o data am intilnit pe cineva bun cunoscator la refugiul Grind 2(saua Grindului) unde, fiind singurii "locatari", am vorbit multe si marunte despre munte si tinarul (profesor de geografie chiar, daca nu ma insel) din Tirgoviste s-a oferit sa imi faca cunostinta cu acest munte, oricind doresc, pentru ca imi exprimasem regretul ca nu ajunsesem acolo niciodata.
Iar eu, luindu-i datele de contact, nu m-am lasat si m-am autoinvitat o data in Leaota. Excursia de atunci, dintr-un octombrie insorit, mi-a mers la suflet - si am cautat sa mai revin pe diferite portiuni ale acestui munte, cind am reusit sa gasesc (greu) doritori pentru ceva inedit.
Dar nu vreau sa vorbesc de "amintiri", ci sa dau doar citeva date, poate de interes din ultima noastra iesire, duminica 14 septembrie 2013.
1- Am mers cu masina pe drumul de Bratei, intrare spre centrale Hidro+tabere de copii (Caprioara, Cerbul, Vinatorul) - cariera Lespezi. Este a 4-a oara cind parcurg acest drum(variante adica), ultima oara am fost chiar pe valea Bratei, toamna trecuta. Asfalt pina la caprioara, apoi forestier, cu ceva gropi, dar nu groaznic... cel putin asa era anul trecut.Anul acesta am gasit drumul brazdat de "transee" adinci si urite, greu negociabile. Sigur, tipicele table de avertizare ca e drum "nepublic", adica forestier, dar asa sint multe drumuri si nu prea luam aceste avertizari in serios de obicei... oricum drumul este de acces pentru taberele alea, pentru cariera, pentru alte "cabane" si desigur pentru stine... si exploatari forestiere!
2- Noutatea de anul acesta a fost o bariera (era deschisa) la intrarea in Bratei propriu-zis, cu un mare panou amenintator de interzicere totala a accesului in zona... protejata valea Brateiului, amenda tipica de pina la 5000lei, ca e sit natura 2000 (mai sa fie!) exceptia faca "autorizatii", adica banuiesc oricine (taietori de lemne, cei cu cabana, stinele) in afara de noi, turistii? Cum sintem gata isterizati de alarme de pe facebook si similare in care aflam cu stupoare cum sint unii amendati pe traseele nemarcate de catre jandarmii montani (pe Briul de mijloc din Piatra Craiului, de exemplu), drumuri la care nici nu ne putem gindi sa ni se inchida astfel accesul... reactia noastra a fost de mare deruta, si am parcat masinile la bariera, cam fara voie, dar asta e. Dupa ce iti rupi masina pina acolo, parca nu ai vrea sa platesti 5000 de lei unor tipi care atita stiu, amenzi. (sigur ca altii intrasera cu masina, or fi fost autorizati sau prieteni, chiar si o masina cu numar de MS, ca la alea de DB as fi putut crede ca-s autorizati - la cita circulatie e pe acolo in mod obisnuit, sa vezi 2-4 masini este aglomeratie, dupa parearea mea!)
3- La cantonul Bratei (marcaj CR spre vf Leaota via Ratei) se trece prin curte, plina cu catei- majoritatea pui galagiosi si un ciine mare si mai fioros legat pe un lant. Iese omul la galagia pe care o fac, la limita merge sa treci de ciini... si omul te trimite oarecum ciudat spre poteca: eu stiam unde e, de data trecuta, dar toti ceilalti au inteles ca ne trimitea de-a lungul vaii, ca nu se mai poate pe poteca de dincolo de apa, care urca pieptis pe muchie. Evident ca drumul este acolo si este singura poteca! (singura diferenta este ca era ceva utilaj greu acolo care taiase un drum traversat PRIN apa Brateiului pina la intrarea in poteca, asa ca sa speram ca n-or sa strice totusi accesul acolo, ca altfel eu nu vad cum s-ar putea urca!)
Poteca este bine marcata pentru ce gasim prin Leaota... si destul de clara, prin padure cel putin. la gol marcajul e mai rar, dar cu vizibilitate buna, te duce in 3-4h pe virf.(pina aici nimic nou)
4- ca harti eu am avut niste printuri dupa diferite surse gasite/adunate in timp, intre altele o harta veche si cam schematica, una gen Muntii nostri (nu mai tin minte sursa, cine scanase Leaota si din ce ghid vechi), o pagina din ghidul IIC/alpinet 63/65 din 2006 pentru Bucegi... Din pacate realitatea din teren este in schimbare apropo de locatia stinelor si a eventualelor drumuri de acces la el, si noi aveam nevoie de asa ceva pentru intoarcere, neavind timp la o zi sa facem altfel excursia in bucla!
eh, ce optiuni parea ca avem dupa aceste surse (care nu seamana identic la drumuri/poteci si stine!!)? Cea mai apropiata ar fi fost o coborire din Ratei pe piciorul Sutila... nu stiu daca poteca mai exista, din drumul forestier nu am vazut nici un indiciu in acest sens. De sus... parca da, parca nu...
Urmatoarea coborire parea sa fie undeva din Mitarca. De la o stina, cumva spre o poteca pe vale (Mitarca).
O stina este undeva sub culmea Leaota, pare activa (nu era insa nimeni, din cit puteam vedea de la distanta), si nu sint sigura ca era acolo unde este aratata pe harta.
Acum, pe valea Mitarca este drum forestier! care o ramura de drum de exploatare si spre Jugureanu, se numeste drum forestier Mitarca-Jugureanu (asa scrie pe bariera inchisa!) la "confluenta" cu Brateiul. Parte din ramura Jugureanu se poate ghici, pe linga niste zone defrisate, se pot vedea din traseul de culme. sau... pe google earth, se mai vede/ghiceste citeceva.
Una din harti indica piciorul corect, alta nu.
Pe terenul inierbat sint tot felul de urme, unele derutante.
Noi am ales gresit, am prins alt picior (am ales dupa ce credeam noi ca recunoastem din ce vazusem de la distanta, dupa un rind de 2 urme paralele pe iarba (caruta?), respectiv unde era figurata o poteca vaga pe pagina din ghidul de Bucegi IIC) asa ca nu putem garanta varianta despre care cred ca ar fi fost cea corecta: piciorul Jugureanu, cel care coboara cam la confluenta vaii Negre cu Brateiul - drumul ar coti insa spre valea Mitarca, unde l-am vazut. E posibil sa fie - partial cel putin - drum si pe valea Jugureanu, ramura la acest drum- dar asta mai mult ghicesc din imaginea satelit, poate ma insel.
Poate cu 20 de ani in urma fusese o stina pe acel picior, am gasit urme de lemne "de gard".