Tot octombrie, tot cu vreme capricioasa/racire destul de serioasa a vremii, si nu numai la munte si tot cu 'valul 4' dezlantuit...
cam vintos sfirsitul de saptamina -asa ca nu se lauda nimeni cu ture cicliste. Se pare ca totusi muntele a fost, chiar si asa, mai iernatic, ceva mai generos cu cei care i-au calcat pragul. dar vor fi si zile mai bune!
Horia nu a avut aceasta saptamina decit o tura de marti:
Pipera - Petricani - Tunari - Dumbraveni- Saftica - Peris - Balteni si retur.
Eu nu am iesit aproape deloc, decit in jurul casei, si din motive de genunchi, din pacate, asa ca poze mai 'incet', adica spre deloc
![:( :(]()
desi incepe sa se coloreze a toamna pe ici-colo. Devine frumos, sa vedem cit si cum, ca se anunta o saptamina rece si ploioasa.
Rapoartele mai... montane... incep cu
Artemiza, cu o excursie in 3 albume:
O toamna pitoreasca cu biserici rupestre din Muscel . M-rea Cetatuia
Sambata 09-X-2021 un grup de 20 de montaniarzi de Clubul Alpin Floarea de Colt Bucuresti , dar si simpatizanti am plecat cu un microbuz spre Targoviste -Campulung , pentru a vizita trei manastiri situate intr-un fel de "triunghi tainic "intr-un cadru pitoresc de toamna . La scurt timp de la plecare ne-au intampinat picaturile de ploaie , care la sosirea in loc. Cetateni s-au oprit ,iar noi am vizitat totul in liniste si cu mare placere , iar cadrul natural ne-a incantat cu culori pastelate . Daca bisericile rupestre din Muntii Buzaului , pot fi reconstituite doar prin presupuneri , in Muscel am vizitat cele trei manastiri : Cetatuia Negru Voda , Namaiesti si Corbii de Piatra , care si-au mentinut pana astazi functia de "Altar al Domnului ". A fost timp si pentru vizita la casa muzeu a poetului G. Toparceanu . Am impartit toate imaginile in trei albume . Primul album : M-rea Cetatuia Negru Voda , situata pe un varf de stanca la 850 m . alt.ce domina defileul Dambovitei , una dintre cele mai vechi asezari sihastre din tara atestata din sec. XIII-lea . Ne-am urcat pe o poteca nu cu dificultate mare circa 40 de minute ,oprindu-ne la toate obiectivele importante : la cca 100 metri prima stanca cu crucea pusa de domnitorul Negru Voda , Biserica veche , Biserica noua , Cavalerul trac ,Crucea Dorintelor , Pestera Mosului .
photos.app.goo.gl/SBH1QqzoJY6Gw54H8
O toamna pitoreasca cu biserici rupestre din Muscel. Al doilea album: M-rea Namaiesti . Casa lui George Toparceanu.
M-rea Namaiesti com. Valea Mare Pravat satul Namaiesti ,o zona cu stravechi urme istorice ,de un pitoresc deosebit este ascunsa intr-o stanca la 765 m . alt. La doar 5 km nord-est de Campulung , manastirea este in intregime sapata in stanca de maini necunoscute , in prima jumatate a sec. al XVI-lea . Nu exista informatii exacte privind data la care a fost intemeiata manastirea , dar legendele , pomenesc si numele domnitorului Negru Voda . Pe peretii M-rii Namaiesti se pot observa picturi murale , cu figuri de sfinti , sterse in pridvorul sudic .Interiorul este nepictat cu , cu icoane atarnate pe pereti ..Aici se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului ,atribuita de Evanghelistul Luca , inramata in argint la anul 1798 .si litografiata de Maior Papazogen. De la M-rea Namaiesti la distanta foarte mica ,am vizitat casa Memoriala George Toparceanu ,poetul umorului sanatos si al duiosii profunde si ascunse : Balade vesele si triste , Parodii originale ,Migdale amare ,Scrisori fara adresa , Somnul iubitei ( 1911 ), Balada chiriasului grabit ,etc.
photos.app.goo.gl/YDyGjNVGqwipwXfdA
O toamna pitoreasca cu biserici rupestre din Muscel . Corbii de Piatra .
Asadar , plecand de la M-rea Namaiesti ajungem in satul Jgheaburi , com. Corbi pe malul stang al Raului Doamnei ,jud. Arges . Biserica este monument istoric , catapiteasma din zid dateaza din anul 1804 .Este un ansamblu rupestru din sec. IV ,reinfiintat in anul 1512 ,in perioada domnitorului Neagoe Basarab ( 1512-1521 ). Dupa ce am vizitat interiorul , am parcurs stanga pana la scarile care urca in serpentine deasupra manastirii. Sus ne-a intampinat steagul romanesc , apoi am facut o drumetie admirand frumusetea unei toamne pastelate a Muscelului ( doar cascada era seaca ).Am coborat in partea opusa a manastirii unde un domn amabil , propietarul casei din incinta ( 130 de ani ! ) ne-a explicat cu atata patos figurinile in bazorelief de pe uriasa stanca care de fapt formau asa zisul "uriasul " . Tot pe aceasta parte era cadelnita unde cativa
dintre noi am coborat in ea pe o scarita pentru a simti energia pozitiva degajata ! Apoi dupa cateva cumparaturi din lana de la "casa muzeu de 130 de ani " , ne-am intors in circuit pe autostrada Pitesti - Bucuresti cu doar o singura oprire la Stalpeni pentru a ne potoli foamea cu doi mici . De remarcat si laudat ca am avut un conducator auto Flavius ,de o eleganta si decenta rar intalnita ! . Vom reveni cu drag pe aceste meleaguri .
photos.app.goo.gl/xmrg4xbur5NQwd7P6
Mihai R a fost duminica in
Bucegi: În sus pe V. Priponului, în jos pe Jepii Mici
Am ieșit duminică să vedem, să mirosim, să simțim prima zăpadă... Se anunța o zi frumoasă chiar dacă sâmbătă vremea pe munte nu a fost prea primitoare. Ne-am gândit să ajungem pe platou și am ales să urcăm pe V. Priponului. Zăpada moale nu a făcut ușoară înaintarea. Sub zăpada proaspătă și moale era iarbă sau stâncă umedă (foarte alunecos pe alocuri). Pe bolovani trebuiau căutate prizele pe sub zăpada proaspătă. Partea de sus a văii ne aștepta cu soare. Câteva capre zburdau ceva mai sus între V. Căldărilor și V. Priponului. Peisajele aici sus sunt încântătoare, hipnotizante... Liniștea și aerul tare, curat, sunt adevărate terapii naturale.
Ajungem în zona Cab. Caraiman și observăm că pe Jepii Mici nu prea este zăpadă. Renunțăm la ideea de a coborî pe Jepii Mari și o luăm în jos. Trebuie oricum multă atenție, totul este umed... Nici picior pe Jepii Mici în după amiaza asta. Doar capre...
Mai jos grăbim pasul și prindem Trans Carpaticul din Bușteni la 18:21.
photos.app.goo.gl/4Jc7FbwgU1dfXk8X7
Vali C ne-a trimis un raport interesant:
Voina - Iezer - Mezea-Oticu - Fagarasi spre Plaiu Foii:
Tura a avut loc in weekendul prelungit vineri 8 octombrie -duminica 10 octombrie cu plecare din Iezer -Papusa si sosire prin Fagaras la Cabana Plaiu Foii
Detaliat traseul a fost :
Voina-Iezerul Mare-Rosu - Culmea Mezea-Oticu-Curmatura Bratilei - Berevoescu-Comisu - cu incheiere in Rudarita (10 km fata de cabana Plaiu Foii) de unde ne-a 'cules" cu bunavointa Puiu ilie caruia ii multumim inca o data pentru ajutor.
Din cei cativa care ne-am anuntat la inceput am ramsa in tura numai subsemnatul si Andrei Francisco.
Vineri am plecat de dimineata cu un autobuz din Autogara Militari pana in Campulung Muscel, iar de acolo cu un taxi pana un pic dincolo de cabana Voina. In traseu am intrat pe la 12.30 . Cer acoperit dar nuci-un pic de vant in partea de padure.
Odata cu iesirea la golul alpin (pe traseul de iarna) vantul a inceput usor sa adie apoi a crescut in intensitate pe Iezerul Mare. Am pus cortul langa Varful Rosu pe un vant destul de puternic si frig. Noaptea a inceput sa ninga (2-3 cm ) si s-a incalzit pana la temperaturi un pic sub 0 C.
A doua zi am strans cortul si pe la 7.30 a inceput coborarea spre Otic. Din cauza vremii destul de rele (vant cam din spate dreapta, adica est si sud-est) si vizibilitate scazuta am urcat inaltimile muntelui Oticu evitand sa mergem pe poteca propriu-zisa care oricum este prost marcata .
Dupa ce am trecut si de curmatura Mezea, vremea s-a imbunatatit treptat astfel incat atunci cand am ajuns la Refugiul Bratila pe la 14.30 era deja soare si vantul aproape ca disparuse.
Ne-am odihnit un pic si am decis impreuna cu Andrei sa incercam sa ajungem seara la Rudarita unde Puiu Ilie ne putea astepta.
Practic pana la ora 19.00 cand s-a lasat noaptea ajunsesem dincolo de refugiul Comisu si am intrat in traseul triunghi albastru (are si un punct rosu marcat pe una din pietrele aproape de intrarea in traseu) pe care l-am urmat pana la intersectia cu triunghi galben (stalp indicator) pe care am continuat pana la bifurcatia cu traseul punct rosu bine marcata printr-un stalp indicator pus de Puiu Ilie. Pe drum ne-am aprins frontalele.
De la intersectie am continuat pe punct rosu (tot traseul marcat prin straduinta lui Puiu Ilie) bine marcat astfel incat nu am avut probleme deosebite de orientare inca 2,30 h pana la Rudarita unde ne astepta Puiu cu masina.
Noaptea am petrecut-o la cabana Salvamont de la Plaiu Foii.
Poze aici:
photos.app.goo.gl/VWnMJE3gFqYFUveC8
Ion H nu a lipsit la apel, iata si ce ne-a trimis:
Pentru ca sambata vremea nu a fost buna, am reprogramat drumetia duminica.
A fost o zi superba!
10 Oct 2021 Azuga-Valea Grecului-Culmea Grecului-La Cleste-Culmea Bradet-Culmea Galma-Predeal
photos.app.goo.gl/bUrbaDXLUqkBmdke7
... va urma ...