cronica saptaminii 20-26oct 2014

23 Oct 2014 10:45 - 12 Apr 2017 15:13 #2202 de angela
cronica saptaminii 20-26oct 2014 a fost scris de angela
hehehe, a venit iarna... in Bucuresti :P

la munte a fost o saptamina de toamna.
--cine a mai citit avanpremiera "mea" cu inceputul de saptamina, sariti la punctul 2!---
INTRO (personal)- treceti mai departe, daca va plictisesc povestile mele lungi :)
Daca saptamina trecuta am intirziat cu cronica, nu am stat degeaba... de aceea hop si eu in fata la cronica! Mi-am luat 3 zile de concediu pe care mi le-am petrecut in Bucegi, hotarire de ultim moment, cind in gara am luat bilet de "Predeal" la regiotrans, cu gindul ca daca totusi vreau in Crai, pot sa iau diferenta pe tren, din Predeal. Eram nehotarita si din cauza prognozei meteo, m-as fi dus eu la Curmatura, dar oare puteam sa fac Creasta partial? macar din bucati? asa ca... am plecat cu "vad eu pe drum". Cind in gara de nord am vazut ca trenul vine cu intirziere (nu doar el, erau multe trenuri cu intirzieri tipic de 20 min) mi-am zis ca as rata legatura la Brasov, si practic ar fi zi pierduta ca nu as mai putea face nimic in afara de accesul pina la cabana, si era ziua cea mai frumoasa din cele 3... deh, nu-s obisnuita la plec tirziu spre munte, si sa incep sa urc in orele prinzului...
Intr-adevar ziua era foarte frumoasa, luni, asa ca pe tren m-am decis repede sa cobor la Sinaia si sa urc in platou pe Piciorul Pietrei Arse. Cu gind de... Piatra Arsa, de acolo ar fi frumos sa merg spre Omu si sa dorm acolo, sa prind un asfintit/rasarit pe sus... vise, maicaaa!! vazind si facind, dupa ce chef si progres fac pe drum pina acolo. Sau de nu... ar mai fi optiuni de Padina sau eventual Miorita/valea Dorului? Nu prea ma tenta. Pe drum m-a sunat Virgil si mi-a sugerat ca poate ar fi si Piatra Arsa o optiune, ca mai exista "si cabana" dupa stiinta lui.
MDA... vremea splendida, cald si colorat si soare, dar lenea era imensa si abia am urcat spre platou, cu pauze lungi si dese cheia marilor succese... (nu chiar asa de lungi, dar destule, neobisnuit parca)- dadeam vina pe ora tirzie, pe oboseala dupa tura de duminica, pe bocancii de iarna (ca m-am gindit ca ar fi cazul, dupa zapada pe care am vazut-o de la distanta in Bucegi), pe bagajul pentru 3 zile totusi... nu sac de dormit, dar haine de schimb si mai groase, trening de polar, mincare mai multa... etc. Cred ca am stabilit un record absolut de lentoare pe urcare, de la 11 cind am coborit din tren pina pe la 4 fara un sfert la Piatra Arsa! era clar ca nu aveam timp de Omu, cind am vazut cite masini erau pe acolo m-am descurajat si nu am mai vrut sa urc pina la cabana/hotel si mi-am zis daca bag ceva viteza ajung pe scurtatura la Padina inainte de inserare. asa ca... am bagat viteza nu gluma, mi-am scos pirleala! Intr-o ora si jumatate am fost acolo, si m-a primit doamna Doina (dl Mircea Opris dormea... ca abia erau reveniti de 2 zile dintr-o excursie in America si inca nu comutasera pe fusul orar local). Urmau sa mai vina niste fete tinere, culmea aveau avans fata de mine la Piatra Arsa vreo jumatate de ora, dar ghidusa lor a decis ca mai bine vine roata si nu prin padure, asa ca a mers spre Babele si a coborit pe Piciorul Babelor, decit sa vina prin Cocora (Plaiul lui Pacala). Am dedus eu ca nu stia de scurtatura de la stina, desi era "de-a casei". :) (ma umflu in pene! de vulpe batrina ce ma aflu!)
Am stat la povesti pina tirziu, a fost foarte placut, si chiar si dimineata, cind aveam in plan sa plec pe la 8-8.15 m-am mai lungit cu vreo ora de vorba la ceai/cafea cu doamna Doina. Am aflat, din vorba in vorba ca in plina rezervatie se toarna vioi betoane in Poiana Crucii, ca s-ar fi schimbat proprietarul acolo... fetele au venit socate de ce santier au vazut si li se parea ingrozitor... am mai aflat ca nu mai e voie sa faci catarare/scoala la Vararii- loc clasic pe care l-am stiut de generatii, ca l-au revedicat si pe acela "popii"(noi asa le ziceam celor de la schit, cind organizam pe vremuri tabere de instruire alpina "la coana Bibilica", spuneam ca stam "la popi"- dar atunci casa era modesta, ce s-a construit si acolo e peste orice imaginatie pentru un parc national. SCHIT? nu, hotel/uri de-a dreptul)... Legea ariilor protejate si toate magariile aferente e pentru unii si pentru altii e altfel... de fapt veti mai vedea citeva mici "mostre" in albumul meu de pe teren- hai sa ne tragem cite un viloi/pensiune in parc, ca deh... curg "turistii" de atita dezvoltare "durabila"! Ca ... de aia la Babele e cabana degeaba, nu cazeaza turisti... e scoasa la vinzare sau isi cistiga banii din faptul ca gazduiesc antene GSM... ca la Caraiman nu mai e cabana turistica... sa mai continui seria de mari porcarii parchiste? UFF!
Pestera Ialomitei este inchisa, cica reabilitare... parca si aia era deja luata de cind intrarea se face prin biserica.

Eh, a doua zi am in plan sa ajung la Omu!! cu acelasi gind, sa dorm sus - si vreau sa merg pe un traseu marcat "NOU" ceea ce e cam rar in cazul meu, cel putin prin Bucegi. Noroc cu altii care mi-au atras atentia asupra existentei acestui traseu cam "fantoma", de pe Piciorul Doamnele. Zis si facut, am luat-o pe acolo. nu prea e semnalizat, n-o fi chiar foarte oficial? desi marcajul exista si nu stiu cit de vechi e, ca deja vopseaua e cam stearsa, sageata indicatoare de intrare nu am vazut, stilpii si marcajele sint rare si cam neconforme, cel putin ca asezare. Nu il recomand incepatorilor si mai bine de facut in urcare si pe vreme buna, uscata si cu vizibilitate. Punct rosu (in coborire e dat de 3h, ca sus la bifurcatia din BR era o sageata... in iarba).
Urca pieptis printre clontani, mai pe o margine de jnepeni, printr-o zona salbatica si inclinata, undeva dupa stina, din drumul de valea Doamnele (TR). Stilpii si marcajele sint extrem de importante, doar cam insuficiente si derutante pe alocuri... m-am prins insa pe unde s-o iau ghidindu-ma dupa ele, dar a trebuit sa le mai si caut cu privirea. Dupa portia de adrenalina desigur se ajunge sus pe culmea larga inierbata, care nu seamana deloc cu locurile priporoase de pina acolo, si dai si alearga pasunist pe linia stilpilor destul de distanti dar vizibili pe vreme buna. Despre drumul "potcoavei ialomitene" nu trebuie sa va povestesc, il stiti. Am ajuns la Omu pe la 2 si jumatate, ca sa am surpriza neplacuta sa gasesc pustiu! parea ca la salvamont ar fi cineva, dar usa era incuiata, o fi fost in vizita la statia meteo (acolo nu m-am dus). s-a dus cu visul meu de a prinde asfintit/rasarit la Omu! Am stat un pic in cumpana ce sa fac... in afara de citeva poze, ca era cazul! sa cobor la Busteni pe Cerb si sa ma duc la Camin, ca solutie de avarie, desi ma prindea clar noaptea pe drum... sau sa cobor la Malaiesti? daca si cei de acolo sint plecati la vale si vin doar la sfirsit de saptamina?
repede, sa dau un telefon sa intreb ce si cum- prima intrebare sinteti la cabana? a doua pe unde sa vin, ca-s la Omu si aici nu e nimeni, pe Horn sau pe Fata? Doamna imi zice Horn - din prima, la care eu, pai nu e gheata pe Horn la mijloc? cum e cu zapada, e multa pe fata? Doamna zice... nu e (zapada pe fata). OK, zic, atunci pe Fata Hornurilor vin, la revedere. Oi fi fost un pic cam panicata, dar cum stiam ca e nordic si ca a fost ninsoare serioasa pe sus, nu m-am gindit ca de fapt poteca de vara este periculoasa de avalansa nu "altfel" neaparat! Nu m-am gindit nici o clipa ca de fapt era cald si ca pe Brina caprelor era SOARE! ar fi fost si aia o optiune, e drept ca ceva mai lunga, dar OK. Eh, dau repede spre vale impreuna cu ciobanescul aparut de niciunde undeva pe la mijlocul Culmii Doamnele - agitatia lui imi atrage atentia asupra unui ciopor de capre. La inceput in soare cobor serpentinele drumului, si ma minunez cit de fraiera oi fi sunat cu intrebarea mea despre zapada. Apoi intru la umbra, abia de gasim o mica pata de zapada sa aiba cu ce isi potoli setea catelul. De ceva vreme nu am mai fost pe poteca de vara, am uitat-o! (eh, nu chiar...) Observ o degradare locala, o prabusire de pietre aproape de iesirea in vale - cit de veche o fi? pentru mine e noua. Hornurile arata neimbietor, in schimb "ma distrez" cu indicatiile locale (marcaje). Doar pe Hornul mic vad o pata mai mare de zapada - in rest blocuri de stinca si nu imi pare rau deloc ca nu am ales sa vin pe Hornul mare (pentru mine va ramine o varianta de iarna/primavara pentru zapada mare, la piolet/coltari).
Ca sa o scurtez, va mai spun doar ca la cabana se lucreaza la o extindere.
Ciorba de fasole este excelenta si ceaiurile bune. Am fost singura vizitatoare (in afara oamenilor la lucru). Ciobanescul nu a vrut sa ma conduca la coborire, desi ceilalti ciini nu prea l-au vrut si si-a petrecut noaptea undeva mai la distanta. Miercuri am coborit la vale, am luat-o pe Take (ATENTIE lipseste prima treapta din scara a doua/cind vii dinspre Pichetu Rosu... poate anuntati la cabana daca treceti pe acolo, poate mai repara cineva scara inainte de venirea iernii...). Sus era vreme frumoasa, de la Pichet am intrat in ceata. Am trecut pe la Poiana izvoarelor, acolo era doar un catel, in rest nici o miscare -am luat apa si am mers "de-a coasta" si peste munte spre saua Baiului, Forban, Muchia Bradetului- unde era mai frumos si soare- peste Gilma, la Predeal.

Albumul meu 3 zile in Bucegi- il puteti vedea - aici .

Si de aici va urma partea obisnuita de weekend!

...
Si iata si sfirsitul de saptamina, pe care il incepem cu... Piatra Craiului.
Daca cu grupul nostru de prieteni am fost la 2 zile cu ocazia zilei de nastere a lui Bogdan, a mai fost o tura "gind la gind" a Mihaelei si a lui Radu, simbata, care este prima pe lista: Padina Sindileriei - vf Turnu - valea Crapaturii. Pozele de la Radu:
download:
slideshow:

Simbata, am fost si noi, in urma lor, cam cu o ora, tot in urcare pe Padina Sindileriei, si am coborit pe Padina Hotarului.
Duminica, am facut o plimbarica la cabana Curmatura, de la Botorog, si ne-am intors pe "nou-marcata" varianta PG pe la stina Curmatura si prin valea Curmaturii spre Prapastii. Albumul meu este aproximativ gata :)

De pe valea Prahovei, am primit de la Svetlana o tura in Baiului, de la Piciorul Ciinelui spre sud, Comarnic. -pozele-

raportul de la Mirela: Duminica, am facut Posada-Florei-Antene(Lancea)-Comarnic. S-au cules ciuperci, macese, paducel.

Chiciura si nori spectaculosi au fost la Mariana in Predeal,Susai,Clabucet plecare,Predeal-25.10.14

Claudiu raporteaza o tura: Valea Larga - Valea lui Bogdan - Fruntea lui Vasai - Vf. Mierlele - Piciorul Mierlelor - Valea Mierlelor - Secaria - Lancea - Comarnic.
Ultima editare: 12 Apr 2017 15:13 de către angela. Motiv: linkuri vechi

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
29 Oct 2014 19:35 #2212 de boreal2007
Scris de boreal2007 pentru subiectul Re: cronica saptaminii 20-26oct 2014
Deși nu sunt membru al Clubului Alpin Floarea de Colț, așa, de dragul aducerii aminte, mai puteți adăuga o "comoară" în catastif. Sâmbătă, Paul Vlădescu și Vali Gorea m-au bucurat cu prezența în bazinul Comorilor din Jepii Mici. Ne-am propus să urcăm pe Comorile Clăii, dar,mai înainte de confluența cu Comorile de Mijloc, apa ne-a obligat să traversăm culmea spre stânga, către firul Comorile Brânei, pe al cărui talveg am urcat până-n Brâul lui Răducu. S-a coborât pe Schiel

Vă rugăm Autentificare sau Crează un cont să participaţi la discuţie.

Mai Mult
Timp creare pagină: 0.211 secunde

Forumul respectă dreptul fiecărui membru la libera exprimare. Fiecare membru este responsabil pentru ceea ce scrie pe forum. Opiniile exprimate pe forum sunt personale şi nu reflectă poziţia Clubului Alpin Floarea de Colţ București sau a echipei de administratori / moderatori ai forumului. Citeşte aici Regulamentul forumului: floareadecolt.com/forum/despre-forum/265

NOTA BENE Unele trasee montane descrise pe site sau prezentate în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Traseele pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici. Informaţiile oferite de autori se bazează pe propria lor experienţă; ei nu-şi pot asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorii nu-şi pot asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site. Deasemenea, participarea la drumeţiile propuse se face pe propria răspundere, fiecare având obligaţia să se autoevalueze corect vis-a-vis de ceea ce implică drumeţia pe munte.

HAI CU NOI Dacă iubești muntele și vrei să ieși în weekend la o drumeţie în natură, în sălbăticia Bucegilor sau în zonele învecinate, te așteptăm sâmbătă și duminică în Gara de Nord la trenul Regio 3021, ora 5:40, primele două vagoane. Nu uita bocancii, rucsacul cu mâncare pentru o zi și hainele de ploaie. Te așteptăm cu drag la o tură pe poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute! Ai ocazia să faci mișcare, să te bucuri de natură și să întâlnești oameni noi. Potecile muntelui sunt primitoare indiferent de anotimp. Vezi Cronica săptămânală

Pentru ture mai scurte şi mai uşoare, potrivite şi pentru începători, te invităm la drumeţii alături de SENIORI vineri în gara Basarab la trenul Regio 3023, ora 7:55, vagonul 2 la etaj. Vezi Cronica seniorilor